Carrera Motors Magazine

Issue 03/2011

 

Wolwedans, Namibie

Een onvergetelijke confrontatie met de schoonheid van de woestijn

 

In de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg een zakenman uit Windhoek een stuk land in de woestijn aangeboden... Om een lang verhaal kort te maken: hij kocht de boerderij in kwestie (samen met acht andere, waaronder Wolwedans), brak alle omheiningen af en besliste om het land terug aan de wildernis te geven. Die man had een droom en zijn naam was Albi Brückner.

 

Eigenlijk was het simpel. Hij wou een natuurreservaat, en zou het prachtige gebied koste wat het kost houden zoals het was en de dieren die er leefden beschermen. Uiteindelijk, na vele jaren van bloed, zweet en tranen, kwam het NamibRand Nature Reserve er.

 

De appel valt niet ver van de boom: ten minste niet bij de familie Brückner. Toen Stephan, de jongste zoon van Albi Brückner, terugkwam uit Berlijn, waar hij een Master in Business Commu- nications had behaald, vroeg zijn vader of hij wilde helpen bij de uitbouw van het reservaat. En wat bleek: Stephan had ook een droom. Hij wou een safarikamp bouwen in de duinen van Wolwedans, zijn favoriete boerderij. Dat kamp zou niet alleen bijdragen tot de natuurbeschermingsethiek van het NamibRand Nature Reserve en die ondersteunen, maar ook zorgen voor de broodnodige werkgelegenheid in het gebied.

 

In 1994 werd begonnen met de bouw van Dune Camp. Stephan was het brein achter het hele project en zorgde zelf voor de vormgeving van de structuren en het interieur. Het principe van ethische eenvoud werd strikt nageleefd en zou de maatstaf vormen voor alle kampplaatsen die daarna werden gebouwd.

 

Omdat de vraag toenam en de economische druk om het reservaat te behouden groter werd, werd in 1999 Dunes Lodge gebouwd, wat voor 20 bijkomende bedden zorgde. In 2002 ging Private Camp open, een afgelegen ‘villa’ voor slechts vier gasten.

 

Maar in 2003 sloeg het noodlot toe: door een vreselijk ongeluk brandde het hele hoofdcomplex van de lodge af. Gelukkig raakte niemand van de gasten of het personeel gewond.

Al snel werd er begonnen met de wederopbouw van de lodge. Net als bij de andere projecten in Wolwedans werd bij de bouw van de nieuwe lodge gekozen voor een zachte aanpak, met respect voor natuur en omgeving. Met uitzondering van het zwembad werd er nergens gebruikgemaakt van beton. De lodge werd opgetrokken op basis van een paalstructuur en hoog geplaatste planken vloeren. Na amper vijf maand was de lodge uit zijn as verrezen.

 

(Interessant om te vermelden is dat alle chalets en tenten in Wolwedans zo ontworpen zijn dat ze gemakkelijk kunnen wor- den ontmanteld. Na zes maanden heeft de natuur zich op de betrokken plaats hersteld en zijn er nergens nog sporen van een kamp te zien.)

 

In dezelfde periode werd er op een stuk land ver ten zuiden van NamibRand op ongeveer 45 km van Wolwedans een nieuw en totaal ander kamp gebouwd: het Boulders Safari Camp.

Boulders opende in augustus 2007. Het kamp ziet er helemaal anders uit dan de andere kampplaatsen en vormt een fraai con- trast met de omgevende duinen. Het ligt helemaal verscholen tussen de indrukwekkende granieten rotsen van het gebied en is speciaal ontworpen om de gasten optimaal te laten genie- ten van het verbluffend mooie uitzicht. Boulders is ongetwijfeld het meest exclusieve kamp van de Wolwedans Collection.

 

Filosofie

Wolwedans is meer dan een verzameling kampplaatsen – het wil het goede voorbeeld geven op het vlak van verantwoord toerisme, mondige werknemers en de bescherming van het NamibRand Nature Reserve (het toegangsgeld dat in 2007 voor het natuurreservaat werd geïnd, bedroeg in totaal meer dan 1 miljoen NAD).

 

Eén van de projecten die in 2006 het levenslicht zagen, is het Namibian Institute of Culinary Education in Windhoek. Het In-stitute heeft een eersteklas restaurant en een stijlvolle bar, en biedt een ‘living classroom’-opleiding aan waar koks hun vaar- digheden kunnen bijschaven en de nodige ervaring kunnen op- doen om hun loopbaan in de horeca verder uit te bouwen. De opleiding kwam het societyleven in Windhoek al ruimschoots ten goede!

 

Wolwedans wil niet alleen winst maken, maar ook een belang- rijke bijdrage leveren aan de plaatselijke economie, kansen bieden aan personen die anders geen kansen zouden krijgen en één van de mooiste landschappen ter wereld beschermen.

 

 

 

Dunes Lodge

De lodge straalt de atmosfeer van een tentenkamp uit, maar biedt het comfort en de bescherming van een echt huis. De negen ruime chalets hebben allemaal een eigen badkamer en een privéveranda met uitzicht op de onmetelijke zandvlakten.

 

Slapen met open canvasschermen is als slapen onder de blote hemel.

Het hoofdcomplex – dat in 2003 volledig heropgebouwd werd – bestaat uit twee lounges, enkele Sundowner Decks, een open haard, een theedek, een bibliotheek, een wijnkelder en twee eetkamers. Er is ook een zwembad, dat als het ware boven het zand zweeft.

 

Mountain View Suite

Met een boven de duinen uitstekend dekoppervlak van 200 m2 heeft de Mountain View Suite heel wat woonruimte en voegt ze een luxueuze toets toe aan de Wolwedans Collection.

De Suite bevindt zich op wandelafstand van de Dunes Lodge, maar ligt toch voldoende afgelegen om de gasten in een huise-

 

De Suite bestaat uit een ruime slaapkamer met een badkamer en een kingsize bed zodat de gasten ten volle kunnen genie- ten van het uitzicht op hun eigen duinenvallei. De schaduwrijke patio vormt een ideale plaats om te eten of in een hangmat te relaxen. Voeg daarbij nog een ruime lounge, een barkabinet en een eetruimte, en je hebt een fantastische thuis ver van huis.

 

Dune Camp

Dune Camp ligt op de rand van een duin van 250 meter hoog en geeft onderdak aan maximaal 12 gasten in een volledig ongerepte omgeving. De gasten verblijven in comfortabele ten- ten, die opgesteld staan op houten platformen.

Een ruim dek waar je veilig onder de blote hemel kunt slapen, staat samen met een eigen badkamer garant voor een com- fortabele kampeerervaring. De ‘lapa’ bestaat uit een lounge, een eetruimte en een open keuken, zodat de gasten een praat- je kunnen maken met de kok terwijl hij voor hen een rijkelijke maaltijd klaarmaakt. Het Sundowner Deck met zijn open haard is het centrale ontmoetingspunt van het kamp en straalt een gezellige en ontspannen sfeer uit.

 

Boulders Camp

Boulders Camp bevindt zich 45 kilometer ten zuiden van Wol- wedans en is omringd door enorme granietrotsen. Het is de meest recente aanwinst van de Wolwedans Collection.

 

Boulders biedt onderdak aan maximaal acht gasten en is on- getwijfeld de meest exclusieve kampplaats van Wolwedans. Het hoofdterrein is voorzien van een eet- en loungetent, een ontbijtdek en een open haard. Vlakbij is er een indrukwekkende Sundowner Spot waar je de weidse schoonheid van het reser- vaat kunt bewonderen.

 

Vanuit Boulders Camp kun je het diepe zuiden van het Nami- bRand Nature Reserve verkennen. Je kunt er je dagen aan- genaam doorbrengen met begeleide trips of wandelsafari’s doorheen de eeuwenoude jachtvelden van de Bosjesmannen.

 

Private Camp

Private Camp biedt twee ruime slaapkamers met een eigen badkamer, een ‘sala’ om lekker luierend de siësta door te brengen, verschillende dekken, en een centrale lounge met een studeerkamer, een zitkamer, een eetruimte en een vol- ledig uitgeruste keuken. Het open-planontwerp zorgt voor een permanent uitzicht op de omgevende natuur. Private Camp is ontworpen voor mensen die van de rust kunnen genieten die absolute stilte geeft. De ideale plaats dus om je enkele dagen van de rest van de wereld af te zonderen en te genieten van een goed boek, wat te mijmeren of een wandeling te maken door één van de meest betoverende landschappen van Afrika.

 

Daarnaast zijn er nog begeleide activiteiten op individuele ba- sis of in groep, zoals trips met wagens of sportvliegtuigjes, ballonvaren of natuurwandelingen.

 

Ballonvaren

Een speciale attractie in NamibRand is ballonvaren. Je vliegt in alle stilte boven duinzones of eindeloze vlakten en geniet van onvergetelijke en adembenemende uitzichten. Vanuit het best denkbare gezichtspunt bewonder je één uur lang de verlaten schoonheid van de Namib en daarna vier je die unieke ervaring op de landingsplaats met een champagneontbijt.

 

 

Trips

Wolwedans vormt een perfecte basis om uitgestrekte stukken ongerepte natuur te exploreren. Onze geïndividualiseerde en leerzame trips met open Land Rovers onthullen de wonderen van de wildernis. Je verneemt alles over kleine en grote woes- tijnbewoners, en hun inspanningen om te overleven in een wre- de en meedogenloze omgeving. Je ontdekt bovendien de zeer verscheiden ßora (zowel veerkrachtige schoonheid als gehar- de overlevers) en de fascinerende geologie van NamibRand. !